אם אתם אוהבים גרפיטי ואמנות רחוב- פריז היא היעד הבא שלכם! היא המשכן של כמה מאמני הרחוב הגדולים בעולם והיא יעד מבוקש מאוד לגרפיטי באירופה – ואפילו בעולם.
יצאנו לדרך, אחיות שלי ואני והפעם לפריז, ממחקר מקדים היה נראה שיש הרבה גרפיטי ואמנות רחוב בפריז אבל לא היה ברור למה לצפות. פינקנו את עצמנו במפגש עם 4 מקומיים שיראו לנו את הדרך אל האיזורים והעבודות הכי שוות. ובהחלט התוצאות היו מרשימות.
נתחיל מהסוף להתחלה בתמצית ועל הכל ארחיב בהמשך- ביקרנו בארבעה מקומות שונים: רובע 13, בלוויל (רובע 11 ורובע 20), שכונת מונמרטר, ובויטרי- פרבר של פריז, מרחק 20 דק נסיעה שהיום נקרא "בירת הגרפיטי של צרפת".
אם יש מקום שחובה לבקר בו בעיר זה הרובע ה-13 של פריז, ומומלץ לקחת מדריך מקומי או להשתמש בבלוג הזה כמקור לסיפורים ומידע מעניין על העבודות.
הנה קצת על הסצנה של הגרפיטי ואמנות הרחוב בפריז-
הגרפיטי בפריז ככל הנראה קיים עוד מהמאה ה-19 עם המהפכה הצרפתית כשהמעמד השלישי והאיכרים יצאו נגד המלוכה. עם זאת, הגרפיטי שאנחנו מכירים היום, שהתחיל על המטרו בפריז, התחיל בשנות ה-70, עוד לפני שהתופעה הגיעה לטוקיו וניו יורק. מבחינה חברתית הגרפיטי בפריז היה אמצעי נכבד של התעמולה כשסטנסילים (שבלונות) הייתה אחת הטכניקות הנפוצות והמפורסמות ביותר באמנות רחוב. אחד האמנים המפורסמים והחשובים ביותר הוא Blek la ret בלאק לה ראט, שריסס סטנסילים רבים של חולדה בגודל אדם בתחילת שנות ה-80.
לנו נאמר שהגרפיטי התחיל כמחאה על זה שפרסום נכנס למרחב הציבורי והאמנים אמרו אם להם מותר גם לנו מותר.
ויטרי סור סין Vitry-sur-Seine (Val de Marne)
לפעמים שווה לצאת קצת מחוץ לעיר לבקר משהו מיוחד באמת.
ויטרי היא בהחלט אחד מהמקומות האלו- עיר/ עיירה מנומנמת אך מאוד פופולרית לחובבי אמנות רחוב ונמצאת בפאתי פריז. העיר האפורה, חסרת האישיות, הפכה בחמש השנים האחרונות לסדנה מושלמת עבור אמני רחוב מרחבי העולם. מעל למאה אמנים בינלאומיים ויותר מ -400 יצירות גרפיטי הם אלה שהפכו את ויטרי לאחת הערים הטובות ביותר לגלות רחוב אמנות.
בזכות השמועות התחילו להגיע אנשים לראות את אמנות הרחוב והגרפיטי מצוידים במצלמות. כיום התופעה כל כך רווחת שהעירייה והמקומיים מציעים טיולים מודרכים שונים באיזור. למעשה זה ממש לא חובה לקחת סיור מודרך, אם כי מומלץ, כך או אחרת אם תסתובבו קצת באיזור Vitry-sur-Seine תוכלו להנות משפע של גרפיטי בכל פינה. כל מה שצריך זה לשמור על עיניים פקוחות. תוכלו לזהות ציורי קיר ענקיים שלו מהצדדים של המבנים, או למצוא דיוקנאות תוססים מעורבים על תיבות דואר, קירות וסמטאות חבויות בצדדים. מוזמנים להנות מהמפה המצורפת שתראה לכם את המיקום של חלק מהעבודות המרשימות ביותר.
הכל התחיל בשנת 2008 כאשר כריסטיאן גואמי, אחד מאמני הגרפיטי הידועים ביותר, ידוע בשם C215, שהיה גר בויטרי. לאחר גירושים מאשתו הוא התחיל לצייר דיוקנאות של הבת שלו כדי שתדע שאבא שלה חושב עליה והוא ריסס אותם בדרך מהבית שלה לבית הספר, עם הזמן צייר גם דיוקנאות של אישתו ופיזר אותם בדרך לעבודה שלה ולאחר זמן מה, קירות העיר רבים היו מעוטרים בצבעוניות, מה שתרם לעיירה המנומנמת. כריסטיאן הזמין כמה מחבריו לגרפיטי להצטרף לפרויקט עירוני, כך הם הפכו את ויטרי למגרש המשחקים לאמני רחוב ובמהרה ויטרי הפכה לחלון ראווה של אמנות עירונית. מאה אמני רחוב מרחבי העולם, שמות אנונימיים וגדולים, הפכו בתוך כמה שנים בודדות את האיזור לטרנדי ומדליק.
מעניין אתכם? מגיעים לפריז ומחפשים סיור מיוחד וצבעוני? הצטרפו אלינו לסיור אמנות רחוב ברובע השלושה- עשר של פריז!