מה גורם לאמן אמריקאי מפורסם לעשות יצירת רחוב גדולת מימדים ופטריוטית במיוחד בעיר הבירה של צרפת,פריז? ומדוע פוליטקאים אוהבים אותה כל כך?
פריז מתגאה להיות העיר היחידה בעולם שיש לה שלוש יצירות של האמן הנהדר OBEY או בשמו האמיתי שפרד פיירי- במרחק הליכה! שלושת היצירות נמצאות ברובע השלושה עשר של פריז, שבשנים האחרונות הפך לגלריה צבעונית של אמנות רחוב גדולת מימדים בזכות ראש הרובע המכהן ז'רום קומה.
הפעם נחלוק אתכם את סיפורה של אחת מהיצירות הבולטות ביותר ברובע, שהיא כמובן של אוביי, והוא הכין אותה כמתנה ממנו אל העיר, כאשר יצר יצירה מאד פטריוטית- צרפתית.
רגע, מי זה בכלל אוביי? האמן שפרד פיירי החל ליצור אמנות רחוב בזמן שהיה סטודנט לאמנות בשנת 1989, הוא החל להפיץ סטיקרים עם תקריב פנים של המתאגרף "אנדרה הענק" וקרה לעצמו "אוביי ג'יאנט" (Obey Giant) בעקבות עבודה זו. אנדרה הענק היה מתאגרף צרפתי גדול מימדים שגם שיחק פה ושם, והיה מפורסם בעיקר בשנות השבעים והשמונים של המאה הקודמת. אגב, הפנים של אנדרה הענק בתוך כוכב הן עד היום הסמל שלו. אוביי מספר שהסטיקר הקטן הפך לקמפיין של ממש, שמטרתו הייתה לגרום לאנשים לחשוב מחדש על הסביבה שלהם ומערכת היחסים של כל אחד מאיתנו עם הסביבה שלו. בואו נזכור- זו הייתה תקופת טרום-אינטרנט ורשתות חברתיות, והפצת מסרים באופן מחתרתי שכזה (באמצעות סטיקרים!) הייתה שיחת היום.
עם השנים אוביי התפרסם מאד, היום הוא יוצר בעיקר יצירות באישור, שגם הן שוות הרבה מאד כסף, ויש לו גם ליין לבוש ברחבי העולם. אולי אתם תוכלו לזהות את הסגנון הייחודי שלו מהבחירות האמריקאיות בשנת 2008, בהן עיצב אוביי את הפוסטר המפורסם של ברק אובמה עליו כתוב "HOPE". הפוסטר, עם משחקי הצבעים שלו הפך למזוהה עם אובמה ועם אוביי עד מאד, וכמובן שנעשו לו חיקויים ויצירות שלקחו ממנו השראה. כיום היצירות של אוביי מופצות לעולם בעיקר ברשת החברתית אינסטגרם, וכל יצירה שלו מקבלת הילה של עוקבים ומעריצים שרק מחכים לה.
היצירה המדוברת של אוביי בפריז, עשתה כל כך הרבה רעש שז'רום קומה, ראש הרובע בעצמו, הגיע כדי לדפוק סלפי עם האמן, ההתרגשות הייתה גדולה גם בגלל תוכן היצירה וגם בגלל הסיבה שבעקבותיה היא נעשתה!
אם תבחנו את היצירה תוכלו לזהות שלושה מרכיבים צרפתים במיוחד, המיוחסים לחברה ולאומה הצרפתית מאות שנים- הראשון הוא כמובן צבעי הדגל הצרפתי, אדום לבן וכחול, הפרוסים בחלק האחורי של היצירה. השני, שאולי קצת פחות ברור, הוא שלושת המילים הכתובות בשחור מעל הדגל- זהו המוטו הצרפתי המוכר "חירות שיווין אחווה". המרכיב השלישי וההכי פחות מוכר הוא הדמות הנשית הניצבת במרכז היצירה, זוהי הדמות המיתית מריאן. מריאן היא הסמל של צרפת, או יותר נכון צרפת המגולמת בדמות אנושית, האישה הזו מופיעה בפנים שונות לאורך ההיסטוריה, אך תמיד מייצגת את כוח הרפובליקה הצרפתית ובעצם מחזקת את שני הסמלים האחרים- הטריקולור והמוטו הצרפתי. מריאן מיוצגת באופן שונה בכל הופעה, לעתים היא שחורת שיער, לעתים בלונדינית- זה לא משנה, כי היא כל אישה. אם תשאלו אותנו, יש הרבה יופי בכך שסמל המדינה הינו דמות נשית, וזה כך כבר שנים, עוד מימיי הצייר אז'ן דלקרואה.
אז מה גרם לאוביי לעשות יצירה כל כך פטריוטית למדינה שהיא בכלל לא האומה שלו? שאלה מצוינת שעוד רבים שאלו, חלק מהספקולציות היו שאוביי קיבל סכום מאד יפה על היצירה הזו מעיריית פריז, שמועות אחרות אמרו שהוא פשוט מאד אוהב את תרבות צרפת, אבל הסיבה האמיתית היא אירוע טראומטי שקרה בצרפת בשנת 2015.
פיגועי נובמבר 2015 בפריז, אשר התרחשו בכמה נקודות בעיר, בהן מועדון הבאטקלאן, שני בתי קפה, אצטדיון הסטאד דה – פראנס, היוו נקודת מפנה בהתייחסות הצרפתית למצב העולמי. לא רק שפיגועים אלו גבו מחיר כבד של נפגעים בנפש, הזעזוע והפחד שאפפו את העיר והמדינה היו תקדימיים. פריז הושפעה רבות מאירועים אלו ושינתה אותה לעד. אוביי חש הזדהות וכאב לאור מה שקרה והחליט להכין יצירה כמתנה לפריז, למען עידוד הרוחות והעלאת מודעות עולמית למה שקרה. ואכן, ברגע שאמן כל כך מוכר עושה יצירה מרשימה כזו- כל העולם יודע על זה.
עובדה מעניינת שקשורה ביצירה, המתנוססת בגאון על בניין גבוה (ונקודת התצפית הכי טובה אליה היא מהמטרו), היא שלא רק ז'רום קומה, ראש הרובע, אוהב אותה מאד אלא גם נשיא צרפת עמונאל מקרון, התרגש מהמחווה וכמובן אהב אותה מאד, עד כדי כך שהיא תלויה לו במשרד הנשיאותי!
מקווות שהצלחנו לעודד אתכם עוד קצת לצאת לחופשה בעיר היפה בעולם, ואפילו לחקור את הצדדים האורבניים והחדשים שלה ולא רק הקלאסים (שכבודם במקומם מונח!). אם אהבתם את הכתבה מוזמנים לשתף אותה ולכתוב לנו מה חשבתם! רוצים לקרוא עוד? הכנסו לעמוד של גלריית הרובע ה-13 בפריז כאן והמשיכו לשוטט בבלוג שלנו, שמלא בתכנים על גרפיטי ואמנות רחוב בארץ ובעולם.
אם אתם מגיעים לפריז אתם מוזמנים להצטרף לסיור אמנות הרחוב שלנו, שיש בו עוד המון סיפורים מעניינים מאחורי היצירות והאמנים, לעוד פרטים לחצו כאן.